Marius Thyness: – Internett hadde vært dørgende kjedelig uten memer!

Hvis det er noen som kan internett, så er det Marius. Han er utdannet innen IT og jobber til daglig som konsulent og foredragsholder. På Best i Tekst-konferansen skal han ta oss med inn i memenes forunderlige verden – og forklare hvordan de blir brukt som effektiv kommunikasjonsform på nett.

Okei, Marius, oppklar for oss: Hva er et mem og hvordan oppsto fenomenet?
Et mem er en kulturell kommentar som sprer seg over nett, og som endrer seg mens den spres. Det som kjennetegner memer, er at de ofte har en humoristisk undertone. Jeg har alltid hatt en interesse for språk og hvordan vi kommuniserer, og da har memer naturligvis vært noe jeg har fulgt med på. Det er veldig interessant å se hvordan de fungerer som kommunikasjonsverktøy.

Skjønner! Hvordan tror du internett hadde vært uten memer?

Uten memer er internett langt mindre underholdende – rett og slett dørgende kjedelig – og det hadde fjernet en helt sentral måte å kritiserer og kommuniserer på. Kommunikasjon på nett hadde i stor grad blitt mindre nyansert uten memer.

Hvordan oppstod det første memet?

Dette er veldig avhengig av hvordan du definerer det. Bruker du en mer akademisk definisjon, kan du definere hulemalerier som et meme. Hvis vi derimot definerer memer på samme måte som vi bruker det i dagligtale, dukket det opp for aller første gang i mini-tegneserien The Judge fra 1921:

Interessant! Du bruker mye tid på internett både i jobbsammenheng og ellers – men hva tenker du om at vi lever så mye av livene våre på internett?

Mange mener at internett har hatt en negativ påvirkning på sosial interaksjon, hvilket jeg er helt uenig i. Jeg ser på internett som et supplement til den sosiale omgangen vi har med de vi ønsker å kommunisere med. Samtidig mener jeg at internett, som alt annet, kan bli misbrukt. Ender vi med å bruke internett som en erstatning for å snakke med folk ansikt til ansikt, eller for å unngå omverdenen, er det misbruk, og det støtter jeg naturligvis ikke.

Vil du lære mer om memer og hvordan de brukes? Meld deg på Best i Tekst-konferansen 16. januar 2020 her!