Rune Wikstøl: Kommaet skal først og fremst hjelpe leseren!

Onde tunger vil ha det til at det egentlig bare er fire mennesker i hele Norge som kan samtlige kommaregler. I så fall er språkrøkter Rune Wikstøl i NTB en av dem. På Best i Tekst-konferansen 16. januar skal han derfor gi alle oss usikre et etterlengtet kræsjkurs i komma.

Kommaspesialist Rune Wikstøl

Har du tre konkrete tips til å sette kommaet der det skal?

Ja!

  1. Kommaet skal først og fremst hjelpe leseren, det må vi ikke glemme. Lytt til rytmen, har du for eksempel satt komma der det ikke er naturlig å ta pause? Da blir leseren forstyrret.
  2. Lær deg også hva som er en setning. Mange setter komma etter noe de tror er en setning, men som ikke er det.
  3. Sist, men ikke minst: Har du mange innskudd adskilt med kommaer bør du kanskje heller sette punktum …

Det sies at du også har et nært forhold til titler. Hvorfor det?

For noen år siden var jeg på et todagers tittelkurs på Institutt for journalistikk og møtte en svensk tittelforsker. Det ble en åpenbaring. Plutselig så jeg mine egne og andres titler i et helt annet lys: De var papirtitler og ikke ment for nettet. Slik er det ennå i mange virksomheter. I et intervju med Journalisten ble jeg titulert tittelnerd – det er et ord jeg liker!

Svenskene igjen, altså. Og i en digital kontekst har du sagt at leseren trenger en forklarende tittel?

Ja. Vi er opplært til å tro at en tittel skal være kort og sexy. Men nettet stiller en del utfordringer. En tittel på nett skal kunne deles, den må kunne fly, fra en plattform til en annen. Den skal for eksempel gi mening i et søk. Da nytter det ikke å skrive en tittel som krever bilde, ingress, faktaboks og bildetekst for at leseren skal forstå. Tittelen må klare seg mutters alene!

Du har jobbet i NTB i en årrekke. Hva engasjerer deg mest i jobben din?

Jeg føler meg privilegert som får jobbe som språkrøkter midt i landets kanskje mest sentrale nyhetsredaksjon. Gjennom muntlige og skriftlige diskusjoner, daglige spørsmål, språkquizer og kursing får jeg økt både min egen og kollegaenes språklige bevissthet. NTB lever av troverdighet, og et godt og korrekt språk er med på å bygge opp nettopp dette.

Og det inkluderer selvfølgelig korrekt bruk av kommaer?

Ja, selvfølgelig!

Meld deg på Best i Tekst-konferansen HER, og lær kommareglene av landets morsomste og flinkeste språkrøkter fra NTB!